How to Avoid Food Poisoning
فوڈ پوائزننگ ایک مہلک مرض ہے،جو غیر معیاری خوراک اور دیگر بیماریوں سے لاحق ہوسکتی ہے۔اس سے بچائو کے چند طریقے مندرجہ ذیل ہیں۔ ٭پینے کا پانی ہمیشہ ابال کر استعمال کریں۔ ٭فریز کیا ہوا گوشت دو دن سے زیادہ ہرگز استعمال نہ کریں۔ ٭ہمیشہ کھانا کھانے سے پہلے ہاتھ ضرور دھوئیں۔کیونکہ یہ مرض گندگی اور جراثیم سے ہی پھیلتا ہے۔ ٭باسی کھانا مت کھائیں،ہمیشہ تازہ کھانا کھائیں۔ ٭بازار سے خریدی گئی سبزیاں اور پھل کیمیکل زدہ ہوتے ہیں اس لئے ان کو اچھی طرح دھو کر استعمال کریں۔ ٭بازار سے خریدی ہوئی برف کا استعمال ہرگز نہ کریں۔
A couple of weeks ago, the Food Standards Agency in the United Kingdom warned the public not to wash raw chicken before cooking it, saying that water splashed throughout the kitchen during the process could spread potentially harmful bacteria all over the kitchen, reported The Guardian. The news came as a surprise to many people who thought that rinsing their meat actually removed some of the bacteria that causes food-borne illnesses and was a safe practice.
Food safety might seem like common sense, but as the recent switch on chicken-handling practices shows, the rules can change and aren’t universally followed. Many people follow advice on food handling that is outdated or just plain incorrect. Meanwhile, four million Canadians get food poisoning each year, according to Health Canada. Most of those people get better quickly and don’t have any lasting issues, but some can contract serious illnesses, or even die.
When you throw in hot weather and group gatherings, safe food handling becomes even more critical because high summer temperatures can create a perfect breeding ground for harmful bacteria. But if you keep safe practices in mind, you can enjoy outdoor gatherings and keep your food healthy for everyone there.
0 comments: